Podcasts maken in de klas

Luister je weleens naar podcasts zoals Man met de Rammelaars? Bob? Of Brand in het Landhuis? Dit zijn verhalende podcasts. Ook wel audio-documentaires. Zo’n verhaal waar je naar wil blijven luisteren. Omdat je het voor je ziet. Omdat je wil weten hoe het afloopt. Omdat het wat met je doet.

In de laatste weken voor de zomervakantie van 2022 maakten leerlingen van het Bernard Lievegoed College in Maastricht verhalende podcasts. Nieuwsgierig geworden? Met goedkeuring van de makers en de geïnterviewden delen wij hier twee bijzondere verhalen. ✨

Even voorstellen…

Hoi! Ik ben Babette Rijkhoff! Op de foto hier rechts :)

Ik maak verhalende podcasts en audiodocumentaires voor VPRO, NTR, HUMAN, festivals, musea, culturele instellingen en merken. Ik ben betrokken bij het hele maakproces. Van concept tot research en van het interviewen tot aan de montage. 

Mijn grootste kracht is het maken van persoonlijke verhalen. Eerlijke, kwetsbare verhalen. Een goede podcast is als een film voor je oren. Het laat je nieuwe werelden zien en nieuwe mensen ontmoeten. Ook mag er mag ook zeker wat humor in zitten…

 

Ik durf het bijna niet te vragen, maar wat is een podcast nou eigenlijk?

Dat is helemaal geen domme vraag, want zo eenduidig is dat niet. In principe zijn podcasts alle audio die je via internet kunt beluisteren. Dus een interview, een documentaire, een gesprek, een monoloog, een hoorspel... Ook van radioprogramma’s worden podcasts gemaakt, zodat je ze net als uitzending gemist kunt luisteren wanneer jij er zin en tijd voor hebt.

In deze lessen zijn we aan de slag gegaan met de verhalende podcasts. Het genre waarbij je aan je koptelefoon gekluisterd zit. Een verhalende podcast kan zo mooi en zo spannend zijn dat je er een extra rondje door het park voor loopt. En dat komt vooral door de subtiele opbouw van zo’n verhaal.

Hoe je zo’n verhaal voor je oren maakt? Daar ben ik samen met Jeanneke Brosky, docent Nederlands en de leerlingen ingedoken. Aan de hand van verschillende luistervoorbeelden en kleine opdrachten gingen we aan de slag met interviewen, voice-overs inspreken, muziekgebruik, geluiden en verhaalopbouw.

Ik zal je niet langer vasthouden. Tijd om te luisteren….

Viool

Achter de viool waar Tori op speelt zit een familiedrama. De opa van Tori vertelt het verhaal…

“Tijdens het maken van de podcast leer je een situatie duidelijk te beschrijven en ook leer je het vertellen van een verhaal op een interessante en logische manier. Het vertellen van een verhaal is echt een vaardigheid die je kan leren. Ook leerde je tijdens het maken van deze podcast hoe je iemand moet interviewen en een diep gesprek te voeren. Het kan soms spannend zijn om over diepe onderwerpen te praten, ik vind dit een goede oefening. Ik denk dat er vaker gewerkt moet worden met podcast en specifiek interview podcasts. Bij periodes maatschappijleer of wijkonderzoek lijkt het mij een leuk idee om podcasts in te voegen.”

- Martha

Eerste liefde

Deze leerlingen interviewden de oma van Max. Of ze kon vertellen over haar grote liefde. Over de keer dat ze op slag verliefd was. Die vraag werd anders beantwoord dan verwacht. Want of ze ooit verliefd is geweest…

“Tijdens deze periode hebben we gastlessen gehad van Babette, zij heeft ons begeleid in een proces waarin we een podcast hebben gemaakt in drietallen over een eigen onderwerp. Deze verhalende podcast is een beetje het zelfde principe waarop Jeanneke het verhaal van Parzival aan ons verteld. Het gaf ons een soort beeld van hoe je zo een soort verhaal moet opbouwen en vertellen. Elk avontuur was een eigen podcast met begin, midden en einde. Het lijkt mij erg leuk als deze podcasts vaker worden ingezet op school. Ik denk dat het goed kan helpen om leerlingen anders na te laten denken over de leerstof. Zo zijn er meerdere manieren waarop je een podcast kan maken en kun je ook dingen aan elkaar uitleggen, een nieuwe manier van samenvatten misschien? Zo kan het bij grammatica bij talen of bij bijvoorbeeld literatuurgeschiedenis erg nuttig zijn.”

- Thom

En?

Ik ben heel benieuwd wat je vond van de podcasts. Heb je gelachen of had je misschien wel een brok in je keel?

Ik was zeer verrast over de creativiteit van de leerlingen. Naast mijn werk als maker begeleid ik journalisten en andere creatieven in het maken van hun eerste verhalende podcast. Dan luister ik ook naar de montages en geef daar feedback op. Wat mij verraste aan de leerlingen: hun werkwijze is onconventioneler, ze durven keuzes te maken en brengen het verhaal met de nodige humor. Kortom: een feest om mee te werken.

Zou je ook podcasts willen gebruiken in de lessen? Je mag altijd contact met mij opnemen. Ik denk graag mee. In deze periode hebben we vijf lessen aan podcasten besteed.

Je kunt de lessen korter of langer maken. Alles is aan te passen. Misschien ben je een beetje bang voor de techniek? Niet nodig. Leerlingen hoefden geen dure microfoons te huren, maar konden flux aan de slag met hun mobiele telefoon. Editen deden ze op hun laptop met een gratis programma. En sommigen deden het zelfs op hun telefoon. Ik wist niet dat het kon, maar zij draaiden hun hand er niet voor om. Wat een fijne mensen.

 

“Het maken van de podcast was een leuke en verfrissende opdracht. Ik denk het maken van podcasts een leuke en educatieve toevoeging is op het arrangement aan soorten opdrachten die wij nu voor onze neus geschoven krijgen. Sommigen dingen worden namelijk enigszins eentonig na een tijdje. Zeker voor opdrachten die op zelf onderzoek doen gericht zijn, is dit een leuk idee. “

- Max